روش های پیشگیری ویروس کرونا در سفرهای هوائی

  دکتر محسن آزاد- پزشک هوائی

بیماری کرونا (کووید-۱۹) یک بیماری مسری است که در اثر ویروس جدید کرونا شیوع پیدا کرده است.اکثر افراد مبتلا به کووید-۱۹ دچار بیماری خفیف تنفسی میشوند و بدون نیاز به درمان ویژه بهبود پیدا میکنند. احتمال بروز بیماری جدی در افراد مسن و کسانی که بیماری زمینه ای نظیر بیماری قلب و عروق، دیابت، بیماری مزمن تنفسی و سرطان دارند بیشتر است. برای تخمین احتمال ابتلا به کرونا می توانید تست  PCR حلق و یا آزمایش آنتی بادی کرونا انجام دهید. بهترین راه پیشگیری و کند کردن روند سرایت در مسافرت ها این است که  اولا اطلاعات کافی درمورد ویروس کرونا، بیماریهایی که ایجاد میکند و نحوه سرایت آن به دست آورید. دوم اینکه شما می توانید به محض شک به آلودگی دستها و صورت  با شستن دستها و صورت  یا استفاده از مواد ضدعفونی کننده حاوی الکل و دست نزدن به صورت از خود و دیگران دربرابر این ویروس محافظت کنید.

ویروس کووید-۱۹ در وهله اول از طریق قطرات بزاق یا ترشحات بینی فرد بیمار هنگام عطسه و سرفه منتقل میشود بنابراین تمرین آداب تنفسی (مثلا سرفه کردن در آرنج)  و استفاده از ماسک در طی پرواز بسیار مهم است.

شایع­ترین علایم کرونا عبارتند از :  تب  - سرفه‌­ خشک – خستگی و ضعف شدید. علائمی که کم­تر شایع است ولی در مبتلایان دیده میشود عبارتند از : کوفتگی و درد عضلانی-گلودرد- اسهال- سردرد-از دست دادن بویایی یا چشایی- خارش و جوش زدن پوست و رنگ­ پریدگی پوست صورت و دست و پاها. علائم جدی کرونا عبارتند از : تنگی نفس-  درد یا فشار روی قفسه­ ی سینه-  از دست دادن توانایی حرکت یا تکلم.

راه‌­های پیشگیری از ویروس کرونا در مسافرت های هوائی : اگرچه هیچ واکسنی برای پیشگیری از کووید-۱۹ وجود ندارد ولی شما می­توانید اقداماتی را برای کاهش خطر ابتلا  به آن انجام دهید که مشروحا به اطلاع میرسد:

تمامی پزشکان بر شستن دست‌ها با آب و صابون برای جلوگیری از ابتلا به ویروس کرونا اتفاق نظر دارند و معتقدند شستن دست‌ها یکی از بهترین راه‌های درمان کرونا است. بنابراین در سفرهای هوایی دست‌های خود را مرتب بشویید و از تماس آن‌ها با چشم‌ها و صورتتان خودداری کنید. شستن دست‌ها روشی آسان برای جلوگیری از ورود میکروب‌های روی دست هنگام تماس آن‌ها با نواحی از بدن است که غشای مخاطی دارند. استفاده از ضدعفونی‌ کننده‌های الکلی پایه ۷۰ درصد نیز روش جایگزین مناسبی برای این عمل می‌تواند باشد. محلول‌هایی که در ابعاد کوچک و مسافرتی عرضه می‌شوند برای این کار می‌توانند بسیار مفید باشند چون قابلیت حمل و استفاده از آن‌ها به مراتب راحت‌تر است.

دستمال‌های الکلی ضدعفونی کننده همراه داشته باشید . مسافران قبل از نشستن بر روی صندلی هواپیما باید از تمیز و عاری از میکروب بودن صندلیشان اطمینان حاصل کنند. درست است که در تمامی سفرهای هوایی خدمه هواپیما از مواد پاک کننده برای تمیز کردن هواپیما استفاده می کنند اما گاهی تاخیر هواپیما و یا فشاری که بر روی پرسنل فرودگاه تحمیل می‌شود باعث می‌شود که آن‌ها نتوانند به دقت تمام هواپیما را تمیز کنند. از این‌رو بهتر است که برای کاهش خطرات ابتلا به ویروس کرونا، دستمال مرطوب ضدعفونی کننده همراه خود داشته باشید و از آن‌ها برای تمیز کردن صندلی‌های خود استفاده کرده تا از تمیز بودن آن‌ها اطمینان حاصل کنید. علاوه بر صندلی‌، روکش‌های صندلی‌، پاکت‌های پشت صندلی، تکیه گاه سر، مانیتور پشت صندلی، دریچه‌ تهویه هوا بالای سر، سینی جلو، تکیه گاه پشت سر، صفحات نمایش سرگرمی‌های حین سفر و سایه‌بان پنجره را نیز با دستمال مرطوب ضدعفونی کنید.

از ایستادن در تجمع مسافرین در صف های چک بلیط – چک بازرسی  - موقع سوار شدن به هواپیما خودداری کنید. بهتر است که از ایستادن در کنار افرادی که سرفه می‌کنند و یا علایم دیگری از بیماری مثل عطسه  در آن‌ها دیده می‌شود خودداری کنید. در سفرهای هوایی توصیه شده است که با افراد مبتلا به آنفولانزا حداقل سه قدم فاصله داشته باشید،خدمه پرواز و مسافرینی که به سرویس بهداشتی می‌روند از راهروهای هواپیما استفاده می‌کنند. در نتیجه صندلی‌هایی که کنار راهروهای هواپیما هستند بیشتر در مسیر تردد و در نتیجه بیشتر در معرض میکروب‌ها هستند. بنابراین سعی کنید دورترین جای ممکن به این افراد یعنی صندلی‌های کنار پنجره هواپیما را برای نشستن انتخاب کنید تا کمتر در معرض مواجه با میکروب‌ها قرار بگیرید.

از رفتن به سرویس بهداشتی هواپیما خودداری کنید مگر اینکه مجبور به انجام اینکار شوید،. یکی از مکان‌های رایج برای انتقال ویروس کرونا، سرویس‌های بهداشتی هواپیما هستند. سرویس‌های بهداشتی هواپیما از مکان‌هایی هستند که بیشترین تماس را با بدن افراد دارند و همه چیز از دستگیره‌های در گرفته تا دکمه فلاش تانک سرویس های بهداشتی توسط افراد مختلف لمس می‌شود. بنابراین احتمال آلودگی آن‌ها توسط فرد مبتلا به کرونا بسیار بیشتر است. بنابراین بهتر است که در سفر با هواپیما تا جای ممکن از رفتن به سرویس بهداشتی خودداری کنید. مگر اینکه مجبور به انجام اینکار شوید، که در این صورت حتما قبل از بیرون آمدن از توالت دست‌های خود را به خوبی با آب و صابون بشویید و پس از آن دست خود را با یک محلول ضدعفونی کننده به دقت ضدعفونی کنید.

در کل طول پرواز از ماسک N۹۵ استفاده کنید. در حال حاضر بهترین ماسک‌ برای محافظت از شما در برابر ویروس کرونا ماسک‌های N۹۵ هستند. البته زدن ماسک برای افرادی که در محیط‌های درمانی هستند، علائم بیماری تنفسی یا نشانه‌های بیماری را دارند توصیه می‌شود. اما از آنجایی که در هواپیما در تماس نزدیک با افراد دیگر هستید و این ویروس ۲ تا ۴ روز حالت کومون یا به اصطلاح نهفتگی دارد، استفاده از ماسک نمی‌تواند بی تاثیر هم باشد.

سعی کنید قبل و بعد از پرواز آب بیشتری بنوشید . تا جای ممکن در طی پرواز از هر نوع خوردن و آشامیدن پرهیز کنید و تحت هیچ شرایطی ماسک خود را از روی دهان و بینی خود جدا نکنید.

 حفظ آرامش و خونسردی هنگام سفر به اندازه آمادگی در برابر این ویروس اهمیت دارد. استرس به هنگام سفر می‌تواند احتمال ابتلا به ویروس کرونا را افزایش دهد. در حالیکه راه‌های بیرونی بسیاری برای پیشگیری از ویروس کرونا وجود دارد، اما بهتر است بدانید یکی از مهم‌ترین جنبه‌های حفاظت از کرونا از درون خودمان ناشی می‌شود که همان حفظ آرامش درونی است.

 بطور کلی  میخواهم عرض کنم در پیشگیری از انتشار این ویروس از مهمانی­ های بزرگ و تجمعات انبوه بپرهیزید-  با افراد مریض یا دارای علائم تماس نزدیک برقرار نکنید (تا ۲ متر فاصله بگیرید)- تا حد امکان در خانه بمانید و به­ خصوص اگر خطر بروز بیماری جدی در شما بالاست، بین خودتان و دیگران (تا ۲ متر) فاصله ایجاد کنید. یادتان باشد ممکن است بعضی از افراد بدون داشتن علائم یا اطلاع از ابتلا به کووید-۱۹، دچار این بیماری باشند و آن را به دیگران منتقل کنند.- دستان خود را مرتبا به مدت ۲۰ ثانیه با آب و صابون بشویید یا از مایع ضدعفونی­ کننده­ حاوی الکل ۷۰% استفاده کنید - هنگام عطسه یا سرفه جلوی دهان خود را با آرنج یا دستمال بپوشانید. دستمال آلوده را دور بیندازید. فورا دستان خود را بشویی- .به چشم، بینی و دهان دست نمالید- درصورت بیماری، ظرف، لیوان، حوله، وسایل خواب و سایر موارد خانگی را از دیگران جدا کنید- سطوحی که مرتب در معرض تماس قرار دارد، مانند دستگیره­  در، کلید چراغ، وسایل الکترونیکی و پیشخوان ­ها، را هر روز تمیز و ضد عفونی کنید- اگر مریض هستید، در خانه بمانید و به محل کار نروید. فقط برای دریافت مراقبت­ های پزشکی از خانه خارج شوید. اگر بیمار هستید، از وسایل نقلیه­ ی عمومی، تاکسی و سوار شدن در یک ماشین بپرهیزید.

 

 

 

نویسنده مدیر | تاریخ به روز رسانی:1403/02/08 20:18:02 | دسته بندی: اطلاعات پزشکی

سوالات خود را از ما بپرسید

درج سوال جدید

مطالب مرتبط